50+ Trending Pakistan General Knowledge Question And Answer

In today’s world, general knowledge is an important part of life because it has many benefits that increase your personality. The key is to learn and gain more knowledge about various areas. The goal of education is incomplete without general knowledge.

Every person must have knowledge of their own state and other states. That’s why here we bring Pakistan general knowledge questions and answers. Through this question, you will be able to understand Pakistan very well and get to know their history and present better. You can also check your knowledge by these questions. Here, we try to put the best Pakistan general knowledge questions and answers for you by internet sourcing. These questions are good for your knowledge.

Pakistan general knowledge question and answer-

Q1. Urdu was declared national language of Pakistan in:
Ans: April 1954

Q2. In which province maximum languages are spoken?
Ans: Balochistan

Q3. Which Urdu has been taken from the following language:
Ans: Turkish

Q4. Word Urdu means:
Ans: Army

Q5. The first Rocket launched by Pakistan was:
Ans: Rahbar

Q6. The first nuclear power plant in Pakistan was established at:
Ans: Karachi

Q7. By area, Pakistan comes at which number?
Ans: By area, Pakistan is the 33rd largest country.

Q8. How much area of Pakistan is covered?
Ans: 881,913 km²

Q9. Pakistan is located in:
Ans: South Asia.

Q9. Who was the first prime minister of Pakistan?
Ans: Liaquat Ali Khan

Q10. Who was the first governor-general of Pakistan?
Ans: Muhammad Ali Jinnah

Q11. When Musharraf overthrew the government of Nawaz Sharif what designation did he take?
Ans: Chief Executive

Q12. In which year did Pakistan win the Cricket World Cup?
Ans: 1992

Q13. Who succeeded Zia Ul Haque as President of Pakistan?
Ans: Ghulam Ishaq Khan

Q14. How many times did squash player Jansher Khan win World Open?
Ans: Eight

Q15. Which military alliance had Pakistan as its member?
Ans: SEATO.

Q16. How is Pakistan’s film industry known?
Ans: Lollywood

Q17. Which is the national animal of Pakistan?
Ans: Markhor

Q18. Which Pakistani Prime Minister received Indian Prime Minister Atal Behari Vajpayee when he arrived by bus to Lahore?
Ans: Nawaz Shariff

Q19. What was the major event of 1971?
Ans: Bangladesh broke away from Pakistan.

Q20. When did Pakistan win Olympic gold medal in Hockey for the first time?
Ans: 1960

Q21. Which is the oldest forest in Pakistan?
Ans: Junipur

Q22. The first airline of Pakistan is____________________.
Ans: Orient Airline

Q23. How many members were there in the First Constituent Assembly of Pakistan when it was set up?
Ans: 69

Q24. The national anthem of Pakistan (Qaumi Taranah) was played first time on ______________________
Ans: 13th August 1953.

Q25. The first Cheif Justice of Pakistan was ________________________
Ans: Mr. Justice Abdur Rashid.

Q26. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are___________________
Ans: 342.

Q27. Pakistan has won squase men’s world open for______________time
Ans: 14

Q28. The only country to oppose Pakistan’s entrance into the U.N.O in 1947 was__________________
Ans: Afghanistan.

Q29. Hottest place in Pakistan is_______________
Ans: Jacobabad.

Q30. When did Pakistan test its atomic bomb?
Ans: 28th May 1998

Q31. The atomic blast done by Pakistan was measured how much on the Richter scale?
Ans: 4.61

Q32. Which is the highest railway station in Pakistan?
Ans: Kan Mehtarzai

Q33. The coldest place in Pakistan is___________________.
Ans: Ziarat

Q34. Name the longest tunnel of Pakistan:
Ans: Khojab.

Q35. Which of the following is the area of the highest rainfall in Pakistan?
Ans: Sakandu.

Q36. The only country with which Pakistan shares a maritime border (and not the land border) is:
Ans: Oman

Q37. According to the constitution of Pakistan, the chief executive and the most powerful person in Pakistan is:
Ans: Prime minister

Q38. Pakistan is separated from Tajikistan by Afghanistan’s narrow corridor called
Ans: Wakhan Corridor

Q39. Pakistan is the only country in the world that was created in the name of
Ans: Islam

Q40. Pakistan Day” is celebrated each year on
Ans: 23 March

Q41. Pakistan is a member of all of the following international organizations except
Ans: G20

Q42. Badshahi Mosque in Lahore was built by Mughal emperor
Ans: Aurangzeb Alamgir

Q44. Tashkent is the capital city of
Ans: Uzbekistan

Q45. The first TV station of Pakistan Television was established in
Ans: Lahore

Q46. The largest dam in Pakistan is
Ans: Tarbela Dam

Q47. Pakistan Television started its transmission on
Ans: 26 November 1964

Q48. The salt range in Pakistan is a hill system with huge deposits of rock salt. It is located in
Ans: northern Punjab

Q49. The key personality behind the establishment of “All India Muslim League” was
Ans: Mohsin-ul-Mulk

Q50. Which newspaper is the oldest Urdu newspaper of Pakistan?
Ans: Jang

Q51. The first semi-governmental television network of Pakistan was
Ans: STN

Default image
tranding Quiz
Leave a Reply